Zelf een sportevenement organiseren? - Maak gebruik van deze tips!

Zelf een sportevenement organiseren?

Ben je van plan om een sportevenement te organiseren. Dan zal er een hoop op je af komen, zeker wanneer je dit nog nooit hebt gedaan. Waar begin je? Hoe zorg je voor een goed georganiseerd evenement en wie kun je vragen om hulp? In dit artikel geven we je enkele tips die jou kunnen helpen bij het organiseren van een sportevenement.

Sportevenement organiseren? Start met een gedegen plan!

Je succes wordt bepaald door hoe goed jij alles gepland hebt. Je zult dus een goed plan moeten maken. Ook is het handig om experts om raad te vragen als je zelf geen ervaring hebt. Zorg daarom voor hulp van specialisten en vrijwilligers die betrouwbaar zijn. Een goed plan maak je door jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Wat is het doel van het sportevenement?
  • Wat is de haalbaarheid van je ideeën?
  • Heb je vergunningen nodig voor wat je wilt en waar regel je deze?
  • Hoe lang gaat het evenement duren?
  • Wat is je budget voor de gehele organisatie?
  • Heb je sponsoren nodig om een bijdrage te leveren?
  • Hoeveel deelnemers verwacht je?

Bepaal waar en wanneer je het sportevenement wilt houden

Het is heel belangrijk om een datum te bepalen voor het evenement. Er zijn namelijk bepaalde factoren die mee spelen zoals het weer, andere evenementen die gehouden worden en de tijd die je nodig hebt om de organisatie rond te krijgen. Ook de plek waar je het evenement wilt houden is belangrijk, want deze moet natuurlijk op die dag wel beschikbaar zijn. Ga goed na of de locatie goed genoeg is, check bijvoorbeeld of er voldoende kleedruimte is en toiletten of douches voor na het sporten. Is dat niet aanwezig, dan zul je een andere locatie moeten zoeken of voor deze voorzieningen zorgen.

Zoek sponsors

Als je een gedegen plan hebt opgesteld, dan weet je precies wat voor budget je nodig hebt. Dan kun je ook bepalen of je dit zelf kunt bekostigen of dat je er sponsors voor nodig hebt. De beste manier om sponsoren te vinden is door bedrijven of banken te benaderen in de plaats of regio waar het evenement gehouden wordt.

Plaatselijke bedrijven zijn veel eerder geneigd om een financiële bijdrage te leveren. Maak deze bedrijven duidelijk wat jouw plan is, waarom het goed is voor het dorp, de stad of regio en hoeveel geld je ervoor nodig hebt. Bied een aantrekkelijke tegenprestatie, zoals vlaggen of doeken met de naam van de sponsoren op het terrein van het evenement.

Zorg voor een aantrekkelijk dagprogramma

Een sportevenement houd je niet alleen voor de sporters. Er komt ook veel familie van de sporters mee en publiek dat op het evenement afkomt. Het is daarom verstandig om een goed programma op te stellen. Om wat voor evenement gaat het? Biedt het voldoende voor het publiek om vermaakt door te worden? Vaak zitten er pauzes tussen wedstrijden of grote leegtes in het evenement waardoor het publiek zich gaat vervelen.
Je zou deze leegtes kunnen vullen door een optreden of een show.

Een goed voorbeeld daarvan is een biketrial show. Tijdens zo’n show vertonen één of meer fietsers hun trialkunsten. Ze nemen obstakels zoals olievaten, hekken en autowrakken door erop of erover te springen. Ook wordt het publiek betrokken in de show. Gecombineerd met opzwepende muziek en live-commentaar wordt zo een aantrekkelijke en spectaculaire show getoond aan het publiek. Iets wat ze vermaakt en wat een ieder sportevenement ten goede komt.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Neem dan nu contact met mij op en ik reageer zo snel mogelijk