Welke verschillende fietssporten bestaan er?

Welke verschillende fietssporten bestaan er?

Nederland is een echt fietsland. Van jongs af aan leren we fietsen en zijn we bekend met verschillende fietssporten zoals wielrennen, baanwielrennen en veldrijden. Maar wat voor verschillende fietssporten bestaan er eigenlijk allemaal?

In dit artikel kun je alles lezen over de verschillende vormen van fietssport. De kans is groot dat er enkele sporten bij zitten waar je nog nooit van gehoord hebt.

De Olympische fietssporten

Sporten worden vaak onderverdeeld in Olympische sporten en niet Olympische sporten. Olympische sporten zijn het meest bekend en worden ook het meest beoefend. De bekendste vormen van de fietssport zijn dan ook op de Olympisch Spelen te zien.

Het gaat dan om baanwielrennen, mountainbiken, wegwielrennen en BMX. Deze takken van de fietssport worden door veel sporters over de hele wereld beoefend, amateurs en professionele sporters. Er worden dan ook veel wedstrijden voor deze verschillende fietssporten gehouden.

Overige officiële fietssporten

Naast de bekende vormen van fietsen bestaan er ook nog andere verschillende fietssporten. Sommige zullen je bekend zijn, zoals bijvoorbeeld veldrijden, maar er zijn ook hele onbekende fietssporten zoals cyclobal, kunstfietsen en éénwieleren.

Alle niet Olympische, maar officiële fietssporten zijn: veldrijden, cyclobal, kunstfietsen, tandemfietsen, éénwieleren, ligfietsen en trial.

Veldrijden

Het veldrijden is een bekende sport in Nederland. Het wordt al jarenlang in ons land beoefend. Je kunt het zien als wielrennen, maar dan over een parcours dat door de natuur (velden en bossen) loopt. Dat klinkt een beetje als mountainbiken, maar het wordt gedaan op een wielrenfiets.

Cyclobal

Tijdens cyclobal spelen twee teams tegen elkaar. De bedoeling is om een bal in het doel van de tegenstander te ‘schieten’ door middel van het voor- of achterwiel.

Kunstfietsen

Bij het kunstfietsen worden op een speciale fiets verschillende oefeningen of figuren uitgevoerd. Een jury beoordeelt de oefeningen met een score.

Alle verschillende fietssporten

Tandemfietsen

Tandemfietsen kennen we allemaal als een soort uitje dat je doet als je op vakantie bent. Tot 1994 was het echter zelfs een onderdeel van het baanwielrennen. Kun je je voorstellen hoe hard je kunt gaan op een tandem met twee professionele wielrenners?

Eénwieleren

Eénwieleren is de jongste fietssport en waarschijnlijk de meest onbekende. Wist je dat er zelfs verschillende onderdelen zijn in het éénwieleren? Je kunt dan denken aan street, trial en mountainbike éénwieleren.

Ligfietsen

Zelfs op ligfietsen worden er wedstrijden gedaan zoals het behalen van snelheidsrecords, sprintwedstrijden en races.

Biketrial

De laatste discipline binnen de fietssport is biketrial of trial. Deze vorm van de fietssport bestaat nog niet zo heel lang en is waarschijnlijk afgeleid van het motortrial. De bedoeling van biketrial is dat er obstakels genomen worden op de fiets.

Je kunt dan denken aan obstakels die op straat aanwezig zijn zoals een stoeprand, een hekwerk of een bankje. Maar de meeste wedstrijden worden gehouden op een bepaald parcours waar obstakels geplaatst worden.

De fietser mag tijdens het nemen van deze obstakels niet zijn voeten op de grond plaatsen. Doet hij of zij dat wel, dan worden daarvoor strafpunten gegeven.

Biketrial is een zeer spectaculaire sport, het wordt dan ook als een extreme sport gezien.

Een biketrial workshop volgen of show boeken

In dit blog heb je kunnen lezen over de verschillende fietssporten. Lijkt biketrial je wel wat om te doen of zou je wel zo’n show willen boeken voor een evenement of feest? Daan Boverhof is een bekende biketrial sporter.

Hij doet al jaren mee aan nationale en internationale wedstrijden. Daarnaast geeft hij workshops en laat hij zijn kunsten zien tijdens shows.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Neem dan nu contact met mij op en ik reageer zo snel mogelijk