Wat is het verschil tussen een trialbike clinic en een MTB clinic?

Wat is het verschil tussen een trialbike clinic en een MTB clinic?

Wil je leren mountainbiken en heb je hier nog helemaal geen ervaring mee? Dan kun je een MTB clinic volgen. Een MTB clinic kun je individueel volgen, maar ook als groepsles. Een MTB clinic bestaat uit meerdere levels, deze zullen we in dit blog bespreken. Daarnaast zullen we ook een ander discipline in de fietssport bespreken, namelijk trialbiking. Trialbiking is nog niet zo bekend maar het is een zeer uitdagende en explosieve fietssport, waarbij je op een fiets zonder zadel allerlei obstakels probeert te trotseren.

Maar hoe ziet een MTB clinic er precies uit? En wat leer je tijdens een trialbike clinic? In dit blog leggen we het aan je uit.

Wat zijn de verschillende levels in een MTB clinic?

De verschillende levels in een MTB clinic:

Level 1

Het eerste level gaat puur om de kennismaking met het mountainbiken en is geschikt voor iedereen die interesse heeft in deze sport. Ook mensen die minder dan een jaar geleden een MTB hebben gekocht, of mensen die een lange tijd van de trails afwezig geweest zijn, kunnen deze MTB clinic volgen. Het doel van deze clinic is om op een controleerbare manier eenvoudige flowtrails te leren rijden.

Je kunt de volgende onderdelen verwachten in Level 1: basishouding, remcontrole, aanvalshouding, vlakke bochten en terrein dat licht geaccidenteerd is. Denk dan bijvoorbeeld aan wortels, bultjes en kuilen. De meeste Level 1 MTB clinics vinden plaats op een vrij vlak terrein.

Level 2

Heb je de Level 1 clinic gevolgd of heb je al meerdere jaren ervaring met mountainbiken? Dan is de Level 2 MTB clinic geschikt voor jou. Deze clinic start met een korte herhaling van de voorgaande clinic zodat de basis weer helemaal helder is. In Level 2 wordt de dynamische rijstijl extra benadrukt. Er wordt aandacht gegeven aan pumpen, efficiënt klimmen en dalen, op snelheid kantelen in de bocht, drop-off/hop-ons en wortels. De meeste Level 2 MTB clinic vinden plaats op heuvelachtig terrein.

Level 3

Heb je meer dan twee jaar erving met actief mountainbiken? Wil je jouw skills naar een hoger niveau tillen? Dan is Level 3 dé MTB clinic voor jou! Deze clinics worden vaak gegeven op heuvelachtig terrein en bikepark-achtige settings. Er wordt getraind op grotere drops, root-, of rockgardens, bunnyhops, scherpere switchbacks en meer.

Wat is een trialbike clinic?

Zou je wel eens iets anders willen proberen? Dan is trialbiking misschien iets voor jou. Biketrial is een uitdagende sport waarbij er met een fiets zonder zadel over obstakels wordt gereden. Je moet dan denken aan obstakels als rotsen, autobanden, olievaten, hekwerken en nog veel meer. In principe is alles mogelijk, niets is gek genoeg. Een trialbike clinic kun je volgen bij Daan Boverhof.

Zo’n trialbike clinic ziet er als volgt uit. Allereerst zal de theorie en achtergrond van trialbiking uitgelegd worden. Vervolgens ga je aan de slag met verschillende vaardigheden en technieken. Aan het einde van de clinic wordt er een heus parcours uitgezet, zodat je alles wat je tijdens de clinic geleerd hebt in de praktijk kunt brengen.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Neem dan nu contact met mij op en ik reageer zo snel mogelijk