Wat zijn leuke naschoolse activiteiten om te doen?

Wat zijn leuke naschoolse activiteiten om te doen?

Naschoolse activiteiten zijn activiteiten die georganiseerd worden na schooltijd. Deze activiteiten worden meestal georganiseerd door gemeentes, in samenwerking met verschillende verenigingen en instellingen. Meestal worden de activiteiten begeleid door vrijwilligers, ouders of leerkrachten van basisscholen.

Ben je op zoek naar leuke ideeën voor naschoolse activiteiten? Kun je hierbij wel wat inspiratie gebruiken? In dit blog kun je lezen waarom de activiteiten zo belangrijk zijn voor kinderen en we geven je enkele leuke ideeën.

Waarom zijn naschoolse activiteiten belangrijk?

Wat leren we nu eigenlijk op school? Worden onze talenten wel echt benut? Vanaf kleins af aan moeten we de schoolbanken in om dingen te leren die ons vaak helemaal niet interesseren. Op zo’n manier leert een kind toch niet wat hij of zij echt leuk vindt. Een kind moet de ruimte krijgen om zichzelf te ontdekken, hier groeit een kind mentaal van.

Als zijn of haar talenten ergens anders liggen dan bij de standaard lesstof, dan is het belangrijk dat het kind voelt dat dit talent net zo belangrijk is! Hiervoor krijgen kinderen de kans tijdens naschoolse activiteiten.

Dat komt omdat de nadruk bij deze activiteiten ligt op andere bezigheden dan de standaard lessen. De activiteiten zijn namelijk meer op gericht gebied van creativiteit, actief zijn zoals sport of bouwen en expressie zoals dans en muziek.

Spelenderwijs kunnen kinderen zo zichzelf en hun passies en talenten leren kennen. Naschoolse activiteiten zijn bovendien belangrijk om te voorkomen dat kinderen alleen maar thuis zitten achter een computer.

De leukste naschoolse activiteiten

Er bestaan veel verschillende naschoolse activiteiten. Veel basisscholen bieden hun eigen mogelijkheden aan voor de kinderen. Om de leukste activiteiten te kunnen noemen is het belangrijk om ze in bepaalde groepen onder te verdelen; creatieve, expressieve en sportieve activiteiten.

Expressieve activiteiten

Steeds meer kinderen vinden het leuk om zich expressief te tonen. Dit kan bijvoorbeeld door toneelstukjes te spelen, door te zingen of te dansen. Dit soort activiteiten zijn daarom zeer geschikt om na school te organiseren. Je zou bijvoorbeeld iemand in kunnen huren om acteer les te geven.

Bepaalde vormen van dans zijn ook heel leuk voor kinderen, zoals hiphop of streetdance. Je kunt het dansen, acteren en zingen ook combineren door musicallessen te geven.

Creatieve activiteiten

Het activeren van het creatieve brein is enorm belangrijk voor kinderen. Creatief zijn is wat ons menselijk houdt, we houden van ontdekken en oplossingen bedenken. Er zijn veel mogelijkheden om kinderen na school creatief te vermaken.

Eén van de leukste creatieve activiteiten is nog steeds het timmerdorp. Met hulp van handige begeleiders mogen kinderen hun eigen hutten bouwen. Een andere leuke creatieve activiteit is schilderen.

Sportieve activiteiten

Voor alle kinderen is het belangrijk om te blijven bewegen. Niet alle kinderen houden echter van de sporten die standaard zijn in Nederland: voetbal, hockey, handbal etc. Sommige kinderen houden juist van sporten die wat extremer zijn, waar wat meer durf en lef voor nodig is.

Zo zou je bijvoorbeeld de kinderen een biketrial clinic kunnen laten doen. Biketrial is een sport waarbij balans, doorzettingsvermogen en durf erg belangrijk bij zijn. Op een speciale fiets worden obstakels overwonnen door erover te fietsen of erop en erover te springen. Heel leuk voor kinderen om te doen!

Biketrial clinic als naschoolse activiteit

Daan Boverhof is de aangewezen persoon om biketrial clinics te verzorgen. Hij is namelijk de specialist van Nederland op dit gebied. Al vanaf zijn twaalfde doet hij aan deze sport. Hij heeft meegedaan aan meerdere nationale en internationale wedstrijden.

Tijdens de clinic krijgen de kinderen de basis van deze sport te leren, natuurlijk onder deskundige begeleiding. Kinderen kunnen wheelies, stoppies en balansoefeningen leren. Als afsluiter mogen ze hun nieuw geleerde kunsten vertonen op een echt biketrial parcours.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Neem dan nu contact met mij op en ik reageer zo snel mogelijk