Hoe is BMX ontstaan en waar kan ik een BMX clinic volgen?

Hoe is BMX ontstaan?

Ben jij iemand die houdt van actie en snelheid en ben je niet bang om door de lucht te zweven? Dan zou BMX echt iets voor jou kunnen zijn! Wat heb je ervoor nodig? Een flinke dosis lef, behendigheid en snelle benen. Wil je weten hoe de BMX sport is ontstaan en waar je een BMX clinic kunt volgen? Lees dan snel verder!

De geschiedenis van BMX

Binnen de wielersport is BMX een relatief jong discipline. De sport is ontstaan toen Amerikaanse fietscrossers motorcrossbanen opzochten met hun kleine fietsen en daar sprongen maakten. BMX staat voor Bicycle Moto Cross. De sport waaide in de jaren tachtig over naar ons land en het ontketende een ware rage. BMX wordt in Nederland ook wel fietscross genoemd. En wist je dat BMX een Olympische sport is sinds de Olympische Spelen van Peking 2008?

De drie onderdelen binnen BMX

Binnen de BMX sport bestaan er drie onderdelen; racing, freestyle en pumptrack. We bespreken ze alledrie.

Racing

Een BMX wedstrijd wordt uitgevoerd op een baan vol met hindernissen, zoals je die ook ziet op een motorcrossbaan. De hindernisbaan is alleen een stuk korter en kleiner, gemiddeld tussen de 300 meter en 500 meter lang. Je begint op een startheuvel, zodat je direct vanuit de start snelheid kunt maken. Vervolgens kom je hindernissen tegen als kombochten, heuveltjes en wasborden. Je bereikt de finish al zwevend, sturend en springend. Een BMX wedstrijd bestaat altijd uit meerdere rondes, manches genoemd.

Freestyle

Bij het onderdeel freestyle gaat het om de uitvoering van sprongen en figuren. Deze kunnen uitgevoerd worden op vlakke stukken, maar ook op een helling of obstakels. De deelnemers worden door middel van cijfers beoordeeld op originaliteit, stijl en moeilijkheid.

Pumptrack

Bij Pumptrack gaat het om 100% fietsbeheersing. Er wordt snelheid gegenereerd door een perfecte timing en het verplaatsen van je lichaamsgewicht. Bij Pumptrack mag er niet getrapt worden. Je zou een Pumptrack parcours kunnen zien als een kruising tussen een skatepark en een fietscrossbaan.

Het verschil tussen Cruiser en Challenge

Wat is het verschil tussen Cruiser en Challenge? Bij de Challenge klasse rij je met 20 inch wielen en bij de Cruiser klasse met 24 inch wielen. Deze beide groepen hebben hun eigen wedstrijdsoort. Junior rijders en elite rijders rijden altijd in de Challenge klasse.

Zelf een trialbike clinic bijwonen?

Ben je enthousiast geraakt en zou je zelf wel eens zo’n clinic willen bijwonen? Dan kun je dit doen bij Daan Boverhof. Daan geeft trialbike clinics, vergelijkend met BMX clinics. Trialbiking is een uitdagende sport waarbij je met een fiets zonder zadel allerlei obstakels trotseert.

Tijdens een trialbike clinic zal alleereerst de theorie worden uitgelegd, waarna je aan de slag gaat met allerlei technieken en vaardigheden. Op het einde van de clinic zal er een echt parcours uitgezet worden, zodat je alles wat je geleerd hebt in de praktijk kunt brengen. Een BMX clinic of een trialbike clinic kan overal gegeven worden; op school, bij bedrijven of in het park. Het is een zeer uitdagende clinic die zowel voor jong als oud geschikt is.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Neem dan nu contact met mij op en ik reageer zo snel mogelijk